10 Blogger Terbaik Malaysia

10 Blogger Terbaik Malaysia

10 Blogger Terbaik Malaysia bukan mudah untuk dipilih. Terlalu ramai dalam pilihan saya. Sejak mula blogging dari tahun 2006 saya dah jumpa ramai blogger Malaysia yang sangat berbakat dalam penulisan blog dalam kategori masing-masing.

Susah bagi saya nak senaraikan 10 Blogger Terbaik Malaysia berdasarkan keutamaan. Jadi berikut adalah senarai 10 Blogger Terbaik Malaysia yang disusun berdasarkan turutan abjad.

10 Blogger Terbaik Malaysia Pilihan Saya

AisyahRozi

Aisyah Rozi adalah bekas pelajar sebuah universiti swasta tempatan dalam bidang Senibina. Walaupun belajar Senibina, beliau sangat berbakat dalam pembangunan tema blog WordPress yang berciri kewanitaan. Salah satu hasil kerjanya ialah tema blog TentangCinta.com.

Dah lama saya follow blog AisyahRozi.com sejak beliau masih lagi anak dara sunti. Sekarang ni dah menjadi isteri kepada blogger Noktah Hitam. Semoga kekal bahagia selalu hendaknya :)

Amanz

Bermula dengan blog personal yang lebih kepada perkongsian tentang Teknologi Maklumat dalam Bahasa Melayu sepenuhnya, kini Amanz.my ditunjangi oleh 3 jejaka yang berusaha menjenamakan Amanz Network sebagai sebuah syarikat media teknologi terkenal di Malaysia. Saya melabelkan Amanz.my sebagai satu daripada 10 Blogger Terbaik Malaysia bagi kategori blog informasi teknologi.

AriffShah

Bekas pelajar kejuruteraan Aeronautik dari Russia ini aktif blogging sejak tahun 2009. Kini bekerja sebagai Design Engineer yang bertanggungjawab dalam memberi approval kepada kapal terbang dan helikopter. Selain menulis di blog AriffShah.com, beliau juga seorang penulis di Wptuts+ dan sangat mahir dalam ilmu SEO. Pernah mendapat liputan media berkenaan dengan aktiviti blognya. Tidak salah lagi saya memilih beliau sebagai Blogger Terbaik Malaysia dalam kategori bebas.

CypherHackz

CypherHackz.net yang dimiliki oleh Mohd Fauzi ini banyak berkongsi tentang perkara yang berkaitan dengan komputer dan Internet. Beliau merupakan seorang bekas pelajar UTM Skudai yang kini bekerja di CyberSecurity Malaysia. Sambil itu beliau juga merupakan seorang ejen jual beli emas di bawah syarikat GCP. Beliau juga mempunyai sebuah syarikat webhosting iaitu Elfbytes. Sememangnya CypherHackz layak dipilih sebagai salah seorang daripada 10 Blogger Terbaik Malaysia.

JomPHP

Blog yang dimiliki oleh Eins. Banyak berkongsi tentang permainan komputer dan juga perkara yang berkaitan dengan Internet. Memang sangat berbaloi untuk dibaca. JomPHP memang terbaik sebagai rujukan permainan komputer khususnya.

Khai

Khai adalah seorang bekas pelajar Limkokwing University. Suka baca entri-entri Khai dalam blog peribadinya, terutamanya entri review. Setiap review yang dibuat mesti terasa tertarik untuk membeli produk atau gajet yang diulasnya. Memang patutlah Khai selalu mendapat sponsored post daripada syarikat besar untuk review produk diorang. Khai juga adalah salah seorang daripada 10 Blogger Terbaik Malaysia pilihan saya yang pernah saya ceritakan dalam entri Bagaimana Amirez Mendapat Nama tak berapa lama dulu.

Sekarang Khai dah berjaya membangunkan syarikat miliknya sendiri di bawah jenama Oh Media Network dengan dua buah ofis setakat ini.

MohdIsa

Antara sumber rujukan saya dalam ilmu SEO. Apa yang menarik, penerangan Mohd Isa sangat mudah dan senang untuk difahami. Susunatur tema blog juga sangat kemas dan laju dengan menggunakan Thesis sebagai parent-theme.

Selain daripada menjadi seorang blogger, Mohd Isa juga adalah seorang atlet olahraga Universiti Malaysia Perlis. Boleh dikatakan setiap acara yang disertainya paling tidak pun beliau akan merangkul pingat gangsa untuk diri dan universiti yang diwakilinya. Salah seorang daripada 10 Blogger Terbaik Malaysia yang mempunyai badan sihat otak cerdas ;)

PaulTan

Paultan.org sangat sinonim dengan blog automotif yang terkenal di Malaysia dan juga Asia. Tak silap saya Paul Tan pernah menjadi orang penting dalam satu rancangan TV automotif di Malaysia beberapa tahun dulu.

Menurut statistik pada tahun 2010, jumlah pelawat ke blog Paultan.org pernah mencapai sehingga 900,000 UV pada bulan Oktober! Blog Paultan.org juga pernah mencatat sehingga 4,000,000 pageviews dalam sebulan!! Semestinya Paultan.org adalah satu daripada 10 Blogger Terbaik Malaysia dalam kategori automatif.

SangPelangi

Jika anda adalah pencinta Bahasa Melayu Tinggi, blog SangPelangi.com adalah tempatnya. Saudara Mazni Al Irfan yang memegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik dan Kawalan (Digital) dari Kolej Teknikal Numazu, Shizuoka, Jepun sangat menghargai Bahasa Melayu hinggakan beliau menggalakkan pembaca blognya untuk menulis komen dengan tatabahasa yang betul.

Nukilannya dalam setiap entri di SangPelangi.com sangat bermakna untuk dibaca. Seolah-olah ia mengajar kita erti kehidupan. Sangat sesuai dibaca untuk dapatkan inspirasi dan juga semangat. Tak salah jika saya letakkan Sang Pelangi sebagai satu daripada 10 Blogger Terbaik Malaysia dalam kategori blog inspirasi.

TarmiziShukri

TarmiziShukri.com adalah blog pilihan saya dalam kategori fotografi. Susunatur tema yang kemas dan beliau tidak lokek berkongsi ilmu fotografi. Beliau juga antara fotografer yang sangat mesra dengan pembacanya. Bagi kategori blog fotografi TarmiziShukri.com memang layak dilabelkan sebagai salah seorang daripada 10 Blogger Terbaik Malaysia.

10 Blogger Terbaik Malaysia

125 thoughts on “10 Blogger Terbaik Malaysia

    • wa’alaikumussalam. saya pun dah jarang BW skang ni. agak sibuk banyak perkara.

      ranking saya dah makin jauh dah. tak sempat nak ambik kisah pasal contest ni. papepun, good luck ye ;)

  1. Pingback: 10 Blogger Terbaik Malaysia - Cabaran SEO 2013Hadi Hanafee Network

  2. Terima kasih sudah mau sharing amirez…

    pertama perkenalkan nama saya yecruzsulla.
    dan saya blogger indonesia.
    saya sangat tertarik tentang perkembangan blog di malaysia.
    dan juga ingin berteman dengan sahabat blogger disini…

    tidak apa apa kan jika saya sering berkunjung kesini amirez ?

  3. Pingback: Cabaran SEO 10 Blogger Terbaik Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge